Vattenvana är för personer med olika bakgrund som vill lära känna nya människor, lära sig segla och bli bättre på att simma.
Vi menar att idrottens universella språk kan spela en viktig roll i att öka förståelsen mellan människor som kanske aldrig annars skulle mött varandra. Ett grundläggande mål med våra aktiviteter är att skapa sådana ömsesidiga möten som bygger på gemenskap och mångfald.
Idén till projektet föddes i samband med ökningen av unga asylsökande 2015 och därmed behovet av fritidsaktiviteter. Hav, sjöar, kanaler och vattendrag gör att det nästan alltid finns närhet till vatten i Sverige och särskilt i en stad som Göteborg. Det finns många fritidsaktiviteter kopplade till vatten men krav på simkunnighet, avgifter och andra förkunskaper skapar höga trösklar. Aktiviteterna i Vattenvana är utformade för att sänka sådana trösklar och skapa forum för människor med olika bakgrunder att mötas i.
Sedan starten hösten 2016 har projektet blivit en etablerad aktivitetsgrupp i Göteborg med över tusen medlemmar på Facebook och aktiviteter varje vecka. Projektet drivs och riktar sig till unga, främst till dig som är ny i Sverige, men alla är välkomna till våra aktiviteter. Vill du veta mer om projektet och våra aktiviteter får du gärna höra av dig till oss.
Vattenvanas aktiviteter är kostnadsfria och alla är välkomna, oavsett förkunskaper. Våra seglingsaktiviteter är utformade för att skapa trygghet på vattnet och att du ska lära dig mer om segling samtidigt som vi umgås och lär av varandra. Vi har seglingsaktiviteter för dig som är nybörjare men också för dig redan provat på och vill lära dig mer. Aktiviteterna är utformade så att varje individ kan utmanas i takt med sin egen utveckling. Vattenvanas simskola riktar sig till dig som vill lära sig grunderna i simning. Du hittar mer information om simskolan nedan.
Simskolan riktar sig till ungdomar och vuxna mellan 15-30 år som vill lära sig eller behöver träna på grunderna i simning. Det finns separata grupper för dem som identifierar sig som tjej eller kille. Simskolan är helt kostnadsfri. Du hittar mer information om simskolan och hur du anmäler dig via länken nedan.
Syftet med verksamheten är att hitta nya metoder att arbeta med integration och finna nya mötesplatser i staden. Färdigheterna segling och simning ger god vattenvana och kan vara förutsättningar för integration i Göteborg. Aktiviteterna i projektet Vattenvana skapar gemenskap, trygghet och ett socialt nätverk för deltagarna.
Läs mer om Vattenvanas metod i publikationen