Klubben som stödjer GKSS OS-satsande seglare, och har blivit något av ett begrepp inom svensk elitsegling. Klubben har genom åren funnit sin form och ambitionerna har hela tiden vuxit. Sedan starten 1990 har OS-klubben stöttats av olika sponsorer inför varje sommar-OS. Nu är det Paris 2024 som står i fokus.
Klubben har flera syften, där kanske det viktigast är att skapa de ekonomiska förutsättningarna som krävs för att våra seglare skall kunna få kvalificerad träning och ledning under sina OS-satsningar. Vi vill skapa förutsättningar för seglarna att kunna träna intensivt och ostört.
GKSS framgångsrika recept har varit att skapa ett team av seglarna, där alla ger och tar samt delar med sig av sina kunskaper. Detta innebär att seglarna tränar och tävlar tillsammans, både utomlands och här hemma. Samtidigt bidrar satsningen till att utveckla alla de lovande unga seglare som skall ta över efter dagens elit.
Ett viktigt syfte med klubben är att ge företag och organisationer ett kommersiellt utbyte av sitt stöd. Vi skapar även goda relationer mellan människor som inte har något egentligt seglingsintresse.
De företag som stödjer Paris-klubben får även möjlighet att utnyttja detta i sin egen marknadsföring och kan till exempel arrangera olika typer av evenemang för övriga medlemmar i klubben. Medlemsföretagen ges även möjlighet att använda elitseglarna i olika egna aktiviteter.
Klubben erbjuder även, i allt större omfattning, gemensam exponering i olika sammanhang. Detta kan vara i form av annonser i dags- och fackpress, skyltning i GKSS montrar på mässor och skyltar på klubbhuset.
Den första klubben skapades inför OS i Barcelona 1992. Den andra hade som målsättning att få med 6 av 10 besättningar till OS i Atlanta 1996. Det målet nådde vi och toppade med ett OS-silver i Starbåt i vattnen utanför Savannah. År 2000 var det OS i Sydney, visserligen utan medalj till GKSS, men med 12 av 17 seglare i olika klasser.
Därefter följde Aten 2004 med en bronsmedalj i 470 dam till två GKSS-seglare. För övrigt Sveriges första medalj överhuvudtaget i Aten-OS. I Beijing 2008 blev det del i en bronsmedalj i Starbåt och truppen dominerades som vanligt av GKSS duktiga seglare. Vid London-OS 2012 tog vår Laserseglare Rasmus Myrgren bronsmedalj på vattnen utanför Weymouth. Den ena av två olympiska medaljer i segling det året. I Rio de Janeiro 2016 blev det inga seglingsmedaljer och i Tokyo 2021 var flera av seglarna från GKSS, men här fick vi glädjas av två svenska silvermedaljer även om seglarna inte var från GKSS. Nu är målet att vi ska ta medaljer i Paris - inte undra på att SOK tycker vår sport är så viktig.