Halvvägs in i OS regattan för GKSS seglare

GKSS seglare på OS i Tokyo är nu halvvägs in i OS regattan. Efter 3 tävlingsdagar och 6 delseglingar ligger Max Salminen på 10e plats i Finnjolle. Olivia Bergström och Lovisa Karlsson seglade strålande bra idag och klättrade upp till 13e plats när tre tävlingsdagar återstår i 470 dam.

Första delseglingen för Finnjolle seglades i en skiftande landbris, därefter har både Finnjolle och 470 haft en relativt stabil pålandsvind på 3-8 m/s. Hettan är intensiv i Japan under den här årstiden med temperatur på drygt 30° och hög luftfuktighet. Med värmen blir den fysiska ansträngingen extra tuff.

Max har en väldigt jämn serie mellan 7 och 12. Farten är god både på kryss och undanvind, starterna har varit ok men han har hittills inte hittat helt rätt med vägvalet. Det återstår nu 4 delseglingar i grundserien och sedan medaljracet för de 10 första båtarna. 

Olivia Bergström och Lovisa Karlsson har seglat väldigt offensivt och verkligen tagit för sig i deras OS debut. I dagens två race gjorde de riktigt bra starter och var med och matchade toppbåtarna. Det var lite lättare vindar på dagens race än de första två racedagarna för 470 seglarna. Olivia och Lovisa har under senaste året lagt ner väldigt mycket jobb på att bli snabba i lättvind och det arbetet har betalat sig. Idag var de bland de snabbaste på banan och avancerade upp till 13e plats totalt när 6 delseglingar är genomförda.

Det är väldigt tät racing på OS. Både Max i Finnjolle och Olivia och Lovisa i 470 har potential att göra topplaceringar. Kommer bli en spännande fortsättning på OS för våra två team. 

Imorgon har 470 vilodag följt av racing den 1 och 2 augusti och därefter medaljrace den  4 augusti.

Finnjolle har 2 seglingar planerade på lördag respektive söndag följt av medaljrace på tisdag den 3 aug.

I Laser Radial har Josefin Olsson seglat riktigt bra och ligger på bronsplats inför medaljracet som seglas på söndag 1 aug.

Även 470 killarna Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har medaljvittring, de ligger nu på femte plats efter 6 delseglingar.

I Nacra 17 klassen är Emil Järudd och Cecilia Jonsson på 14e plats efter 6 delseglingar.

Sändingar av OS seglingarna Discovery+.

Tracking från alla race finns här

Av:

Daniel Birgmark

Daniel Birgmark

031-696838

Huvudtränare GKSS

Uppdaterad: 2021-07-30