GKSS köper nya Matchracing båtar

GKSS gör en storsatsning på Matchracing och köper 6st nya båtar som ett steg i att nå sin vision att fortsätta att leda Matchracingen. GKSS ska fortsätta vara en viktig del i att fostra fram nya stjärnor inom denna gren. De nya båtarna ska dessutom kunna användas för fleetracing. Selden är en viktig sponsor i detta som gör det möjligt, då alla riggar och däcksutrustning sponsras av Selden.

GKSS satsning på en ny snabb och modern enskrovsbåt kommer att ge fler seglare möjlighet att segla såväl matchrace som fleetrace. Den nya båten, Fareast 28, kräver mindre besättning är DS37, som nu används. Genom köpet av sex nya båtar kan dessa också bli användbara för att segla fleetrace.

 

 ̶  Att GKSS väljer att satsa på en modernare båt som Fareast 28 är i linje med att GKSS även i framtiden vill vara ett världsledande Match Race Center.  Vi vill också locka fler unga matchracing-team med en fräckare båt. Fareast 28 kan seglas av färre personer än DS37 vilket gör att det är lättare att skapa nya team. Matchracingen har gått mot snabbare båtar och vår nya satsning är ett steg i den riktningen. Förra året seglades Match Cup Sweden i Marstrand med den snabba M32, säger Thomas Rahm, klubbdirektör på GKSS.

Den nya båten kommer också att användas på Lysekil Women´s Match. Det blir då lättare att få ihop ett team när det bara behövs fem i stället för sex tjejer för att segla den.

  Anna Östling, framgångsrik seglare, bland annat i Lysekil, tror att det är dags lämna DS-båtarna som nu börjar bli gamla.

  ̶  Jag vet att det varit så att flera utländska team varit tvungna att låna in folk. Det är sällan man är sex personer i ett team utomlands. Därför tror jag att flera tjejlag skulle uppskatta att man är fem ombord så de kan ställa upp med sina ordinarie team, säger Anna Östling.

 

Anna tror också att den nya båten kommer att bli ett lyft för Match Race Center där det kommer att bli lättare att fånga upp yngre seglare när båten inte är så stor. Hon känner också att det inte hänt mycket i utvecklingen sedan DS-båten så den nya båten är välkommen.

DS37 är 11,1 meter lång och den nya Fareast 28 är 8,4 meter.

Uppdaterad: 2017-05-10