Fantastiskt tävlingsår för Fia Fjelddahl

Fia Fjelddahl, GKSS 2.4a seglare, har haft ett riktigt bra tävlingsår med vinst på Para NM och en mycket stark femteplats på Para World Sailing Championship som avgjordes i Sheboygan, Wisconsin.

Fia som är 19 år gammal har redan samlat på sig mycket internationell erfarenhet på tävlingsbanorna med deltagande på bl a Paraolympics i Rio 2016. Under 2018 har hon avancerat i resultatlistorna och rankar det som sitt bästa år hittills i seglingskarriären.

-Jag har ökat på min träningsmängd ytterligare och fått god hjälp av bland andra Stellan Berlin som är flerfaldig världsmästare i klassen att hitta rätt trim och inställningar, säger Fia. Hon berättar också att hon tidigare säsonger inte riktigt fått ut sin fulla potential på Para tävlingarna. -Jag har seglat bättre på de öppna 2.4 regattorna då jag inte satt så stor press på mig själv. Inför årets VM hade jag ett bra snack med min tränare på seglargymnasiet, Per Frykholm, som påminde mig om att försöka ta det som en vanlig tävling, säger Fia. Den ökade träningsmängden och nya mentala laddningen inför Para VM i Sheboygan gjorde att allt "föll på plats" för Fia som berättar att hon rankar mästerskapet som sin bästa seglingsprestation hittills.

-Jag fick verkligen seglingen att stämma där, hittade mönstret i vindvriden och kunde segla avslappnat. Tredje delseglingen på Para-VM är jag särskilt nöjd med där jag var i ledning tidigt i racet och lyckades segla coolt och hålla alla konkurrenter bakom mig hela racet. Att göra bra strategiska val och hitta rätt i vindvriden är hennes främsta styrka i seglingen. -Jag gillar ju att segla på Aspen där vinden skiftar en del, skrattar hon.

Nästa års stora mål är Para-EM i Österrike och Para-VM som seglas i Cadiz, Spanien i juli där Fia siktar på att förbättra årets resultat. -Det är många av min konkurrenter som har seglat många år i klassen, man behöver mycket erfarenhet för att segla 2.4an snabbt, jag behöver bli bättre på havsförhållanden med lite större vågor så det ska jag försöka bli bättre på inför nästa år, säger Fia.

Av:

Daniel Birgmark

Daniel Birgmark

031-696838

Huvudtränare GKSS

Uppdaterad: 2018-10-13